Retur til forsiden

Links

Biografi

John Cleese hedder Marwood til mellemnavn, selv om han forståeligt nok går stille med det. Han blev født i Weston-Super-Mare i Somerset i England den 27. oktober 1939, og hans far hed oprindeligt Reginald Cheese. Da han kom i hæren, blev det dog mere, end han kunne bære, og han fik det ændret til Cleese.

John havde egentlig tænkt sig at blive advokat, men på Cambridge College mødte han Graham Chapman i teaterklubben og det gjorde det hurtigt uoverkommeligt at læse lektier.

I stedet fik David Frost ham ind ved BBC - dengang i 60'erne var den slags ikke noget problem, det var bare at møde op og spørge pænt, og da ham og Chapman og de andre Python-folk kom med de første manuskripter til en række sindssyge sketches, var der af en eller anden grund heller ikke nogen, der prøvede at standse dem. I stedet gik de uhindret i luften første gang den 10. maj 1969.

På det tidspunkt - i 1968 - var JC blevet gift med Connie Booth, og de fik en datter (som spillede Portia Leach i "A Fish Called Wanda") i 1971. Sammen skrev de, altså ham og Connie, ikke datteren, en film, Romance and a Double Bass, og spillede selv rollerne - den blev dog ikke kendt af mange andre end deres mor.

Så gik det bedre, da de skrev serien Fawlty Towers i 1975. Den dundrende succes medførte straks derefter en skilsmisse i 1976, og i 1981 giftede Cleese sig med skuespilleren Barbara Trentham og fik endnu en datter. Så blev han også skilt fra hende, altså Barbara, ikke datteren, i 1990, og Cleese fandt en ny kone med et mere spændende navn, Alyce Faye Eichelberger, i 1992.

Undervejs skrev han og spillede med i alt muligt - mest populær blev "A Fish Called Wanda", som han skrev sammen med Charles Chrichton. I England er han også kendt som en glimrende seriøs skuespiller - han har f.eks. spillet Petruchio i Shakespeare's "Taming of the Shrew" (som er blevet til "Trold kan tæmmes" på dansk - shrew kan dog iflg. ordbogen også betyde drage, xanthippe eller spidsmus, måske for at teatertruppen selv kan vælge, hvad de vil turnere rundt med. "Spidsmus kan tæmmes" har dog næppe trukket det store publikum til.)

John Marwood Cleese har plads til alle tre ting. Han ejer en lejlighed i New York og op til flere ejendomme i London.

Op igen


--------------
festivalen - Selskabet - Manden