Gammel skør ridder:

Tid og humor skaber kreativitet

Kreative mennesker tør vente på et svar, og det skaber kontakt til underbevidstheden


Af Berit Jørgensen

Skal du tage en vigtig beslutning, må du først skabe kontakt til din kreative kilde, underbevidstheden. Det er den 71-årige John Cleeses bud på, hvordan kreativitet, tid og humor hænger sammen.

”Kreativitet er ikke-dynamisk og uden kontrol og hurtige beslutninger,” sagde John Cleese onsdag aften til en lille kreds på 75 medlemmer af foreningen ”John Cleese Society of Århus & Omegn”. De havde sat stævne i Tivoliteatret, hvor Lars Møller interviewede den tidligere Monthy Python-ridder live på scenen.

Svaret kommer med tiden
Mange beslutter noget, før det er nødvendigt, fordi de oplever ubehag ved at udskyde beslutningen. Når de ikke tager tid til at få kontakt til deres underbevidste, bliver beslutningen forkert. Sådan hævdede den høje mand.

Han kender det fra sig selv, hvor han lader arbejdet ligge og laver ingenting og venter, gerne til dagen efter, når han sidder fast. I ventetiden etablerer han kontakten til sin underbevidsthed og kreativitet. Når han genoptager arbejdet, kommer svaret af sig selv.

 Latter skaber et åbent sind
”Humor er ikke det modsatte af seriøsitet,” fortæller John Cleese senere på aftenen.
Mange undgår humor, fordi de er bange for at virke useriøse. Men humor er kun at give slip på kontrollen, og det er den hurtigste vej til det meditative, kreativiteten og underbevidstheden.

”Latteren skaber et åbent sind,” siger Cleese og har en triumf i ærmet.
”Det har Dalai Lama også sagt til mig!”

Og det minder ham om, at Dalai Lama også altid griner. Han har desuden sagt til ham, at det bedste ved latteren er, at den giver folk en chance for at få nye tanker. Så de kan give slip på en fastlåst reaktion og måske se, at de har taget en forkert beslutning.


Billedtekst [billede fra aftenen eller i hvert fald en genkendelig John Cleese – for ellers giver trompet ingen mening]:

 John Cleese mødte 75 århusianere. Det blev til en intim snak lige ud af posen, hvor Cleese afslørede stor viden om kreativitet, og om hvordan man beslutter sig for det rigtige. 

Faktaboks:
John Cleese er blandt andet kendt for sin medvirken i

·         Monthy Python’s Flying Circus

·         Monthy Python og de skøre riddere

·         Life of Brian

·         Meaning of Life

·         A Fish Called Wanda

·         Halløj på Badehotellet