Opgave 2 – Journalistisk referat

 

 

Artikel til Hjemmeside for John Cleese Society of Århus & Omegn

 

 

Cleese: Giv plads til kreativiteten

 

John Cleese besøgte onsdag den 29. september sine fans i Århus og gav sit bud på, hvad der fremmer og hæmmer kreativiteten.

 

Af Lisbeth Appel

 

Gode og sjove arbejdsprocesser der fremmer kreativiteten var i fokus, da John Cleese mødte sine danske fans i et ekstraordinært interview arrangeret af John Cleese Society of Århus & Omegn.

 

Fyraftensmødet fandt sted i Tivoli Teatret, hvor cirka 50 forventningsfulde Cleese-entusiaster i 90 minutter sad spændte og nærmest sugede til sig af alt, hvad Cleese rystede ud af ærmet. En casual klædt Cleese åbnede seancen med en lille joke om hans ex-koner og bad dernæst om mere lys på sine fans, så han bedre kunne se dem og skabe dialog.

 

Slap af og lad tankerne løbe

Cleese ville tydeligvis gerne tale om kreativitet, og pointerede, at det er afgørende for enhver arbejdsproces, at man giver éns kreativitet frit spil.

 

”Skal man finde på gode og sjove idéer og tage vigtige beslutninger, er det vigtigt at give sig tid og ro til det. Man skal nærmest afsondre sig fra omverdenen for en tid, være i en form for meditativ tilstand og lade tankerne løbe og de gode idéer komme til én. Det handler altså om at skabe sig de rette omstændigheder og komme i kontakt med underbevidstheden, og ikke lade sig forstyrre af andre gøremål imens,” siger Cleese.

 

En veloplagt og selvsikker Cleese sad selv afslappet i stolen, og på spørgsmålet om hans egen arbejdsmetode, svarede han, at han ikke længere behøver gøre ret meget, før de gode idéer kommer til ham. Han skaber sig ofte et overblik først og sover derefter på det, og så kommer løsningen til ham.

 

Kreativitet kræver spillerum

Ifølge Cleese giver mange mennesker ikke sig selv den fornødne tid til at være kreative ligesom mange folk i chefstillinger ikke tillader deres medarbejdere at være kreative og bruge humoren for at løse op på et problem eller en opgave. De er bange for at miste kontrol og magt, hvis medarbejderne får for meget kreativt spillerum.

 

”De glemmer alle, at en god latter og en afslappet stemning oftest fremmer en bedre og mere åben tankegang og tilgang til tingene, og det kunne mange lære af,” sagde Cleese, som til sidst gav sig tid til at hilse på sine fans.